Това, което ще препоръчам, е да бъде дадено нещо, с което да не бъдат редуцирани способностите на българската армия. Имаме военновременно формирование, мирновременно формирования и необходимият запас от техника, която трябва да поддържаме.

Toва коментира служебният военен министър Димитър Стоянов пред журналисти в парламента, след като депутатите от две комисии приеха да се изпрати военна помощ в Украйна, както и одобрения проект за нов инвестиционен разход за придобиване на вторите осем изтребители F-16.

Той уточни, че това, което е необходимо, армията ни ще го има, така че да се гарантират конституционните задължения. Трябва да бъдем внимателни при предоставяне на конкретна военна техника, да не губим способности, призова Стоянов.

F-16 за България са на поточната линия, ние ремонтираме пистата на Граф Игнатиево
Обновена

F-16 за България са на поточната линия, ние ремонтираме пистата на Граф Игнатиево

Нужно е модернизиране на летищната инфраструктура за приемане на F-16

Военният министър подчерта, че тежкото въоръжение, искано от Украйна, трудно бихме предоставили поради простата причина, че ще загубим конкретни способности.

Той обясни, че освен придобиването на още осем изтребители F-16, ще получим въоръжение въздух-земя и въздух-въздух.

Димитър Стоянов определи като неистина твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за закупуването на изтребители "Грипен" чрез нов инвестиционен проект. В крайна сметка ние имаме проект за инвестиционни разходи, които са минали през Народното събрание и такъв е за придобиване на многофункционален кораб, даде пример военният министър.

Времето за решение за F-16 изтича, предупреди Стоянов

Времето за решение за F-16 изтича, предупреди Стоянов

НС трябва да оцени и риска от предоставянето на военна помощ за Украйна