Със закупуването на вторите осем самолета F-16 няма да създадем проблем за бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г., тъй като сме уговорили разсрочено плащане.

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти на тържествения ритуал по повод връчване на дипломите на офицерите от Военна академия "Г. С. Раковски".

Въпросът е там, че ако не се вземе решение до края на тази година от депутатите дали да закупим тези самолети, цената им е много вероятно да се вдигне, смята министърът на отбраната. Той допълни, че офертата изтича на 15 декември, а за да бъде одобрен международният договор, трябва да бъде и извършено първоначално плащане от 30 млн. лева.

Румен Гечев: Откъде-накъде трябва да гласуваме средства за още 8 чертежа на F-16

Румен Гечев: Откъде-накъде трябва да гласуваме средства за още 8 чертежа на F-16

БСП ще настоява да бъдат запазени компенсациите за домакинствата заради инфлацията и за таван на цените

Изпратили сме запитване към Израел и САЩ за предоставяне на самолети, които да охраняват въздушното ни пространство, докато се въведат в действие новите F-16, но отговор все още няма, съобщава министърът като добави, че се очакват оферти и от Швеция, и от Франция.

Другото, което трябва да направи 48-ото Народно събрание е оценка на риска за военна помощ на Украйна и да вземе решение спрямо очакваните последствия за страната и Българска армия, заяви Стоянов

Първо трябва да разберем от каква техника се нуждае Украйна, а след това да преценим дали можем да се лишим от нея, посочва министърът. Не е редно да се надяваме, че ако предоставим въоръжение на Украйна, което е в дефицит за нас, че ще получим веднага аналогично модерно оборудване от НАТО, убеден е Стоянов.

"Модернизацията е дълъг процес. Трябва изключително внимателно да се следят процесите в другите страни, които предоставиха военна техника за Украйна, преди да се вземе окончателното решение", категоричен е министърът.

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Да не изпадаме в концепцията сливи за смет