Започнаха мащабни строителни дейности в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Причината - нуждата от модернизиране на летищната инфраструктура за приемането на новите изтребители F-16.

Бойните и учебно-бойните самолети от състава на авиобазата - МиГ-29 и L-39 ZA, ще прелетят над Пловдив на 21 септември, и ще се пребазират на летище Пловдив.

При планираните полети ще бъдат спазени стриктно всички изисквания за безопасност, уверяват от МО.

От МО предупреждават гражданите на Пловдив за възможни по-високи нива на шум над областния град в интервала между 10.30 ч. и 13.00 ч. през деня, свързани с особеностите във въздушното трасе за кацане на гражданското летище.

Получена е оферта от САЩ за вторите осем Ф-16

Получена е оферта от САЩ за вторите осем Ф-16

Инвестиционният разход няма как да бъде одобрен от настоящия кабинет, обяви Драгомир Заков

Първите машини от осемте самолета F-16 за българските ВВС се произвеждат, но срокът за доставка остава 2025 г., коментира по-рано за БНР ръководителят на "Бизнес развитие" за България в Lockheed Martin Джонатан Лин.

"Българските F-16 са на производствената линия в нашия завод в Грийнвил, Калифорния. В момента по програмата за производство на F-16 през следващата година очакваме първите изтребители да излязат за първите тестови полети. Очакваме това да се случи в началото на 2023 г. И тогава наистина ще видим първите F-16 блок 70 в полет".

На първите тестове няма да има български пилоти, защото такава е процедурата. "Начинът, по който работи договорът, определя и процедурата. Вашият договор е между две правителства. Следователно работата на нашата компания е да тества изтребителите и да ги предаде на американското правителство. Тогава американското правителство ще работи с България. Но хубавото е, че вече имате и един пилот, който е преминал етапа на пилотно обучение. Втори, който влиза в програмата за обучение. Ще последват още три. Така че виждаме доста активност от вашите пилоти, които се подготвят да летят на F-16".

"Сделката, сключена чрез правителството на Съединените щати и с българската страна, е 2025 г. Това е годината, в която ще се получат тези изтребители".

За следващите осем F-16, за които България трябва да реши дали ще закупи, "през юли изпратихме писмо до българските власти и направихме това предложение. Крайният срок за отговор е 1 ноември. Но работим и по удължаване на срока, за да могат да проучат предложението. Разбираме и позицията на сегашното правителство в процеса".

Преговаряме за изтребители, подводници и машини за пехотата

Преговаряме за изтребители, подводници и машини за пехотата

В много напреднала фаза са и преговорите за придобиване на подводници от Италия