България работи по всички опции за осигуряване на изтребители, които да осигурят сигурността на родното небе до получаването на американските изтребители F-16 блок 70, ако не бъде възможна поддръжката на самолетите МиГ-29.

Това увери началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той, заедно със заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска, присъстваха на откриването на академичната година във Военната академия "Г.С. Раковски".

"Работим както по продължаване на летателната годност на самолетите МиГ-29, така и при невъзможност да осигурим поддръжка, да имаме друг вариант. Говорим с няколко държави. Изпратили сме писма, започваме разговори и с Израел, и с Франция, и с Швеция, и със Съединените щати", каза адмиралът.

А що се касае до поддръжката на МиГ-овете - работи се основно по вариант ремонта им в Полша, като опция също е и Израел, където са на въоръжение две ескадрили от съветските самолети.

Припомняме, че и бившият военен министър Драгомир Заков настояваше за бързи мерки за попълване на луфта, който се получава от забавянето, за охрана на въздушното ни пространство, като президентът Румен Радев дори изтъкна възможността за търсене на изтребители под наем. Конкретика обаче не бе дадена и тогава.

По отношение на проекта за нова бойна машина за пехотата има известно забавяне, посочи началникът на отбраната, но към началото на следващата година може да има вече конкретни предложения от компании. "Всичко, което се предприема по проекта е в рамките на проекта за инвестиционен разход, който се гласува от Народното събрание, каквото в момента няма", каза началникът на отбраната.

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Служебният военен министър търси изтребители на лизинг

В много напреднала фаза са и преговорите за придобиване на подводници, една или две, от Италия. "Предстои да бъдат уточнени параметрите на техническо ниво, защото както знаете август месец и в Европа е по-ваканционен, за да можем септември месец като експерти да представим параметрите на политическото ръководство. Не само като придобиване на конкретна платформа, а като подготовка на екипажите, ремонт и развитие на тези платформи", съобщи адмирал Ефтимов. 

Драгомир Заков: Парите за модернизация на армията са заложени в бюджета без право на промяна на разхода

Драгомир Заков: Парите за модернизация на армията са заложени в бюджета без право на промяна на разхода

"Историята трябва да се помни, защото нейните уроци са безценни"