Предложенията на президента Румен Радев да вземем изтребители Ф-16 на лизинг са обсъждани с ръководството на българската държава. Това е една от опциите, но се търсят варианти, при които ще се получи пауза за възможностите за продължаване на жизнения цикъл на МиГ-29. Това заяви военният министър Драгомир Заков в отговор на въпрос за това дали ще вземем на лизинг изтребители F-16.

Работи се по най-различни варианти, защото нямаме време. Изправени сме в ситуация, в която трябва да се вземе бързо решение. Поддръжка на МиГ-29 в Украйна няма как да се случи, увери Заков.

"Не трябва да приземим военновъздушните ни сили на земята. Критичната ситуация, в която се намираме е луксът, че сме член на НАТО. Ние нямаше да имаме военновъздушни сили, ако не бяхме член на НАТО. Когато се чуват странни гласове колко било вредно членството ни в НАТО, нека за минути да се замислил какво би се случило, ако не бяхме член на НАТО и на ЕС.

Драгомир Заков настоява за боеспособна армия, която да ни защити
Обновена

Драгомир Заков настоява за боеспособна армия, която да ни защити

Някои проекти са били свързани със съмнения за корупция

Заков призова хората и медиите да се подават на пропагандист. Суверенитетът на България в момента са възможни единствено и само в колективните системи за сигурност и отбрана.

Проектът за танковете се развива, уточни Заков и добави, че има различни начини да бъдат използвани. Трябва да създадем тежка механизирана бригада и без танкова не знам как ще стане, коментира още военният министър.

Заков уточни, че F-35 все още не са тук, а в средата на следващата седмица предстои да дойдат. Към момента ще дойдат два изтребителя F-35, а с решение на Министерски съвет - осем.