"Модернизацията на Въоръжените сили е не просто наложителна. Тя е задължителна в ускорени темпове, с цел защита на националната сигурност. Без сигурност няма икономика и няма нарастващи доходи!".

Това написа в социалната мрежа Фейсбук военният министър в оставка Драгомир Заков по повод напускането от БСП на заседанието на Министерския съвет и заявлението от лидера на партията Корнелия Нинова, че "народът ни се нуждае от пари... Най-малко в този момент е необходимо България да прави инвестиционен разход за оръжие". 

Получена е оферта от САЩ за вторите осем Ф-16

Получена е оферта от САЩ за вторите осем Ф-16

Инвестиционният разход няма как да бъде одобрен от настоящия кабинет, обяви Драгомир Заков

"Тезата, че парите за модернизация изяждат средствата за живот на българските граждани е странна! България има приет Национален план за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана до 2024 г. Средствата се планират в тригодишната бюджетна прогноза, наред с тези за социална политика, здравеопазване, образование и др.", заяви Заков.

Ако договорът за вторите осем изтребителя Ф-16 блок 70 се сключи до края на тази година и бъде ратифициран, първото плащане ще е в размер на около 30 млн. лв., пише министърът в оставка.

Той уточнява, че тези пари са заложени в бюджета и не могат да бъдат разходвани за други видове плащания. 

Според Заков, държавните финанси са в добро здраве, а последната актуализация на бюджета разпредели средства за ключови социални плащания, включително през зимния период. 

Без ратификация на парламента, няма да се променят договорите за Ф-16

Без ратификация на парламента, няма да се променят договорите за Ф-16

Народните представители гласуваха със 163 гласа "За", "против" - 22 и въздържали се - 1

Министърът на отбраната в оставка припомни, че и на последното заседание на Министерския съвет са взети важни решения в тази посока.

"Абдикиране от обсъждания на ключови въпроси за модернизацията на армията е абдикиране от същината на националната сигурност и бъдещето на нацията.

Армията не е и никога повече не трябва да бъде инструмент за постигане на политически цели. Употребата й за политически цели в миналото и настоящето е довело до сегашния колапс и почти пълна безизходица в някои структури. 

Радев с критика към Нинова, че абдикирала от индустриалното сътрудничество за Ф-16

Радев с критика към Нинова, че абдикирала от индустриалното сътрудничество за Ф-16

Проблем е неспазването на правото, смята Александър Николов

Перифразирайки: Който не отделя от залъка си за своята армия, рано или късно ще отделя много залци за чужда армия!", пише Драгомир Заков.

Историята трябва да се помни, защото нейните уроци са безценни, завършва министър Драгомир Заков. 

Припомняме, че миналата седмица народните представители гласуваха промени в договорите за самолетите F-16. Дебатът продължи над три часа. В крайна сметка до промени се стигна, но БСП и Възраждане не подкрепиха предложението. Отношение по темата взе и министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Той настояваше за закупуване на 8 броя изтребители F-16 блок 70.