Съветът по отбраната е разгледал Плана за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. Решението, взето от ръководството, е да се детайлизира финансовата рамка и тя да остане отворена, тъй като сега не отговаря на нуждите на отбраната.

Това обясни в отговор на парламентарен въпрос, поставен от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, военният министър Драгомир Заков. От думите му стана ясно, че е прецизирана инвестиционната програма по отношение на проектите и е подготвена за внасяне в парламента и Министерски съвет.

КСНС с препоръки за модернизация на въоръжените сили на фона на ескалацията в региона

КСНС с препоръки за модернизация на въоръжените сили на фона на ескалацията в региона

Българската армия не отговаря на съвременните предизвикателства

"В динамиката на сигурността се изисква инвестиционният план да е отворен и жив документ, подлежащ на допълване", поиска Заков. Финансовата рамка от април миналата година е неприложима, войната в Украйна също предполага детайлизиране, са мотивите на министъра на отбраната.

По въпроса за закупуване на нови бойни машини отново пита Христо Гаджев. Проектът за 150 нови бойни машини за пехотата е на стойност 1.2 млрд. лв. с ДДС и над него се работи от 5 години

В актуализацията на бюджета няма пари за увеличение заплатите на военните

В актуализацията на бюджета няма пари за увеличение заплатите на военните

Не са предвидени и средства за проекти за Сухопътни войски

"Проектът може да бъде започнат, прави се преглед, но Министерство на отбраната не предвижда плащане тази година. НС трябва да приеме ратификация на тези договори", отговори Драгомир Заков.

До края на 2022 година трябва да се вложат средства в него, иначе парите ще се загубят. Поради това е нужна актуализация на плана до края на годината, добави той.

Христо Гаджев обвини, че Министерство на финансите не иска да даде пари за армията и тя е в нулева година, Заков обаче бе категоричен, че "годината на Българската армия не е нулева".