В актуализацията на военния бюджет няма гарантирани пари за увеличение на заплатите на военните и за модернизация на Сухопътните войски (СВ). Това стана ясно от проекта на Финансовото министерство.

От ведомството на Асен Василев искат годишната сума за нови бойни машини на Сухопътни войски да отпадне, информира БНР. Причината е, че "усвояването на средствата... не е гарантирано".

Предишното спиране на проектите бе спряно заради надвишаване на цената от милиард и 200 милиона лева. През годините всеки от големите проекти за модернизация имаше гарантирано определена сума в бюджета, ако започне. А за модернизацията на СВ годишната гарантирана сума беше 100 млн. лв.

От финансовото министерство предлагат да бъдат намалени предвидените пари за придобиване на новите изтребители Ф-16 финансовото министерство предлага намаляване и на предвидените средства и за тях от 180 на 110 милиона лева.

За поддръжката на наличните изтребители МиГ-29 се предвиждат 170 милиона лева повече от сега отпуснатите. Общо стават около 296 милиона лева.

Но тук допълнителните разходи ще трябва да се заделят и за "други приоритетни проекти и дейности в областта на отбраната, произтичащи от настоящата обстановка", пишат от Министерството на финансите.

Преди да станат ясни разчетите, военният министър Драгомир Заков каза, че неговата задача е "да поставя тези акценти, които са необходими за отбраната, при актуализацията на бюджета".