Все още няма яснота с коя държава ще си партнира България за съвместна охрана на родното небе или т.нар. "еър полисинг" от началото на месец юни.

Това се разбра от думите на военния министър Драгомир Заков, който взе участие във форум, посветен на войната в Украйна, организиран от френското посолство и фондация "Конрад Аденауер" във Военния клуб в столицата.

"Към момента графикът е ясен - те (нидерландските изтребители F-35 - бел.ред.), са до 31 май, нямаме друга информация. След това имаме различни опции. Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, може да бъде и усилен еър полисинг", каза шефът на военното ведомство.

Демонстрираха ни как летят F-35

Демонстрираха ни как летят F-35

Нидерландските изтребители са за кратко в страната ни

"България ще бъде подпомогната и ще продължава да бъде подпомагана. Няма да остане сама", увери още той.

Може и турски самолети да пазят небето ни в бъдеще. В момента, следва да отбележим, в страната ни на визита е началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция Яшар Гюлер, който е на гости на началника на родната ни отбрана адмирал Емил Ефтимов.

"Разговаря се по всички възможни теми, в това число и за еър полисинг. Но не конкретно Турция да поеме еър полисинга на България в момента", посочи Заков.

Българските заводи имали и необходимия капацитет да ремонтират украинска техника, каквото обещание дадохме на властта в Киев, увери военният министър.

Ръководеното от него ведомство също така ще поиска повишаване на бюджета си след актуализацията на общодържавната фискална рамка, която се очаква да бъде приета от Народното събрание до края на юни. Заков обаче не влезе в конкретика за сумата, за която ще настоява.

С изтребители под наем да пазим небето си, уговаря Радев
Обновена

С изтребители под наем да пазим небето си, уговаря Радев

Или американски F-16 втора ръка