Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер е на двудневно посещение в България по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, информира Пресцентъра на Министерството на отбраната.

В рамките на срещата между двамата са били обсъдени теми от взаимен интерес в областта на сигурността и отбраната. Специално внимание бе отделено сегашните и бъдещите предизвикателства пред страните-членки на НАТО във връзка с войната в Украйна. Бил е поставен акцент върху съвместни действия на всички съюзници от Източния фланг на Алианса в отговор на действията на Русия и в частност - в Черноморския регион. Отчетено бе доброто ниво на военното сътрудничество между Република България и Република Турция като стратегически съюзници и партньори в обща колективна система за сигурност. Акцент бе поставен и върху перспективите за развитие на регионалното сътрудничество във военната област и по-специално върху постигането на определени способности от многонационалните формирования в региона в контекста на повишената бдителност на Алианса.

По-късно днес Гюлер беше приет от министъра на отбраната Драгомир Заков. Двамата са обсъдили предизвикателствата пред сигурността и ролята на България и Турция като страни-членки на НАТО в запазването на стабилността в Балканския регион. На срещата е било подчертано традиционно доброто двустранно сътрудничество в областта на отбраната между двете страни, съобщиха от МО.

Във вторник армейски генерал Гюлер ще посети Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в София. Очаква се по-късно през годината експерти от турската страна да се запознаят на място с неговата дейност, което ще спомогне да бъдат разгледани потенциални перспективи за сътрудничество.