За първи път в България пред медиите имаше демонстрационен полет с изтребители F-35 над авиобазата в Граф Игнатиево.

В България сега има четирите самолета на Кралските военновъздушни сили на Нидерландия от пето поколение, участващи съвместно с българските ВВС в мисия по съвместна въздушен контрол

Четири нидерландски F-35 охраняват небето ни до 31 май

Четири нидерландски F-35 охраняват небето ни до 31 май

Усилваме охраната на въздушното пространство на страната ни

4-те самолета F-35 на Кралство Нидерландия, заедно с 100 души военен персонал, пристигнаха у нас преди седмица и ще участват в съвместната охрана на небето ни в мисия по "air policing" (въздушен контрол) заедно с българските МиГ-29, която ще продължи до 31 май.

Преди нидерландските изтребители у нас бяха дислоцирани 4 испански самолета "Юрофайтър". При изпълнение на съвместните задачи българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно, информират от ВВС.

"Българските ВВС продължават успешно да изпълняват задълженията си по носене на бойно дежурство в рамките на колективната отбрана на НАТО", изтъкна началникът на родната отбрана адмирал Емил Евтимов. И добави - съвместните операции по въздушен контрол ще продължат и след 31 май, когато нидерландските изтребители ще напуснат България, като все още се няма яснота авиация от коя партньорска държава ще ги замести.

"Руската инвазия в Украйна ни принуди да засилим сигурността на източните флагове на НАТО. Съвместните ни операции отправят ясен сигнал към руския агресор, нападнал суверенна нация. Всички сме заедно и стоим като един. Нидерландия е горда да участва в съвместната мисия по въздушен контрол, каза на свой ред ръководителят на нидерландските ВВС ген.-лейтенант Денис Лаут.

Български и испански изтребители заедно ще пазят небето ни до 31 март 2022 г.

Български и испански изтребители заедно ще пазят небето ни до 31 март 2022 г.

До края на седмицата идват първите испански изтребители

В края на церемонията първите два нидерландски F-35 се отправиха на първото си дежурство, като от 6 април досега са се провеждали подготвителни действия.

На демонстрацията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на нидерландските ВВС генерал-лейтенант Денис Лаут.