Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) обвини политическия стратег на експрезидента Доналд Тръмп Стив Банън в неуважение, предаде CNN. Това стана ясно след проведеното тази вечер гласуване.

Вотът завърши с 229 гласа "за" срещу 202 "против", като деветима републиканци гласуваха "за".

Всяко лице, което е обвинено в неуважение към Конгреса, може да бъде наказано да плати глоба и да получи между един и 12 месеца лишаване от свобода. Но реално това рядко се случва, тъй като може да отнеме години, а историческите дела за неуважение към съда бяха изключени от обжалвания и оправдателни присъди.

Банън отказа да даде показания, докато съдът не се произнесе по иск на Тръмп. Комисията заяви миналата седмица, че официално ще поиска от Министерството на правосъдието на САЩ да повдигне наказателно обвинение срещу Банън поради неговото неподчинение на призовка.

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Решение на президента преди да напусне Белия дом

Доналд Тръмп заведе дело в понеделник срещу комисията на Конгреса на САЩ, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари. Той твърди, че тя е отправила незаконно и неоснователно искане за записите на Белия дом.

Тръмп твърди, че материалите, изискани от Изборната комисия на 6 януари, са поверителни.

Много правни експерти обаче заявиха, че Тръмп като бивш президент не може законно да използва изпълнителната привилегия, за да блокира призовки, издадени от комисията на Камарата на представителите.

Тръмп заведе дело срещу комисията, разследваща щурма срещу Капитолия

Тръмп заведе дело срещу комисията, разследваща щурма срещу Капитолия

Твърди, че исканите материали са поверителни