Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело в понеделник срещу комисията на Конгреса на САЩ, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари. Той  твърди, че тя е отправила незаконно и неоснователно искане за записите на Белия дом, предаде "Ройтерс".

Тръмп твърди, че материалите, изискани от Изборната комисия на 6 януари, са поверителни.

Много правни експерти обаче заявиха, че Тръмп като бивш президент не може законно да използва изпълнителната привилегия, за да блокира призовки, издадени от комисията на Камарата на представителите.

В САЩ вече има първи осъден на затвор за щурма срещу Капитолия

В САЩ вече има първи осъден на затвор за щурма срещу Капитолия

38-годишният Пол Ходжкинс беше осъден на 8 месеца...

По-рано този месец наследникът му в Белия дом Джо Байдън упълномощи Националния архив, правителствена агенция, която съхранява записи от времето на Тръмп на поста, да предаде първоначална партида документи, поискани от Комитета за избор.

Издадени са призовки, изискващи свидетелски показания от съветниците на Тръмп, включително политическия стратег Стив Банън. Банън отказа да даде показания, докато съдът не се произнесе по иска на Тръмп. Комисията заяви миналата седмица, че официално ще поиска от Министерството на правосъдието на САЩ да повдигне наказателно обвинение срещу Банън поради неговото неподчинение на призовка.

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Стив Банън - последният помилван от Доналд Тръмп

Решение на президента преди да напусне Белия дом

Срещу близо 600 души бяха повдигнати обвинения по дела, свързани с бунта в Капитолия. Вече има и осъдени.

Припомняме, на 6 януари тази година привърженици на тогавашния американски държавен глава нахлуха в сградата на американския Конгрес, за да попречат на утвърждаването на резултатите от произведените през ноември 2020 г. президентски избори, спечелени от демократа Джо Байдън.

Полицията обяви, че планира да възстанови металните огради около Капитолия, издигнати след щурмуването на сградата на Конгреса.

Министерството на правосъдието на САЩ оцени щетите, нанесени на Капитолия, на 1,5 милиона долара.