Двама мъже от американския щат Охайо ще получат присъди до шест месеца затвор и глоба от 5000 долара за участие в щурма на Капитолия на 6 януари. Това стана ясно, след като те се признаха за виновни по обвинението в хулиганско поведение, предаде "Ройтерс".

Единият е снимал другия в офисите на председателя на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) Нанси Пелоси.Те бяха задържани през февруари и юли, като първоначално са им повдигнати 4 обвинения.

Дерек Джанкарт, 39-годишен и Ерик Рау, 28-годишен, са сред поне 20 лица, които са се признали за виновни.

Присъдата за двамата мъже ще бъде произнесена 29 септември.

В САЩ вече има първи осъден на затвор за щурма срещу Капитолия

В САЩ вече има първи осъден на затвор за щурма срещу Капитолия

38-годишният Пол Ходжкинс беше осъден на 8 месеца...

38-годишният Пол Ходжкинс от Флорида вече беше осъден на 8 месеца затвор за възпрепятстване на работата на Конгреса и по-конкретно за спиране на преброяването на гласовете на Изборната колегия.

Припомняме, че 535 американци, поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са обвинени в участие в незаконни действия в Капитолия 6 месеца след щурма. Някои от тези хора са обвинени в извършване на няколко незаконни действия наведнъж. 

Трябва да бъдат идентифицирани още стотици.

Няколко човека загинаха в резултат на безредиците, при които привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия, забавяйки сертифицирането на резултатите от президентските избори от 2020 г.

1,5 млн. долара са щетите от щурма на Капитолия

1,5 млн. долара са щетите от щурма на Капитолия

Оценката е от независими експерти