Камбоджа официално забрани продажбата и износа на местно добита човешка кърма. Решението е взето след информации за това как жените прибягват до този вид търговия, за да увеличат оскъдните приходи в една от най-бедните държави в Югоизточна Азия, съобщава Агенция "Франс прес".

Забраната идва, след като Камбоджа временно спря износа на кърма за базираната в Юта Ambrosia Labs, която твърди, че е първата фирма, която доставя продукта от чужбина и го разпространява в САЩ.

Кърмата се добива от бедни камбоджански жени в столицата Пном Пен и след това се транспортира за САЩ, където се пастьоризира и продава по 20 долара за пакет от 147 милилитра.

Потребителите на компанията са американски майки, които искат да допълнят диетата на бебетата си или нямат достатъчно кърма.

Кабинетът на Камбоджа нареди на здравното министерство незабавно да предприеме действия за предотвратяване непосредственото закупуване и износа на кърма от майки в Камбоджа. В писмото на правителството се казва, че въпреки че Камбоджа е бедна и животът е труден, не е на нивото, на което ще продава кърма от майките.

В предишни интервюта Ambrosia Labs защити бизнеса си, заявявайки, че моделът насърчава камбоджанките да продължават да кърмят, носят им нужните допълнителни доходи и помагат за запълване на недостига в млечните банки в САЩ.

УНИЦЕФ приветства забраната, заявявайки, че търговията е представлявала експлоатация. Освен това се посочва, че излишната кърма трябва да остане в Камбоджа, където много бебета страдат от неправилно хранене.