Доминик Къмингс - съветникът на британския премиер Борис Джонсън, който наруши карантините мерки срещу пандемията, не съжалява за действията си няма намерение да подава оставка, предаде Би Би Си.

През последните дни новината, че Къмингс е пропътувал 460 километра от Лондон до Дъръм, за да посети роднини, беше сред най-често тиражираните теми в британските медии и предизвика политически скандал.

За оставката на Къмнгс призоваха не само от опозицията, но и някои консерватори.

На пресконференция в понеделник, излъчвана директно от британските телевизионни канали, Къмингс заяви, че действията му са оправдани, защото са продиктувани от извънредни обстоятелства. По думите му се е налагало да отведе четиригодишния си син при роднини в Дъръм, тъй като съпругата му е била със симптоми на коронавирусна инфекция и не би имало кой да се грижи за детето в случай, че майката постъпи в болница.

Къмингс увери, че не е обсъждал пътуването си с премиера Джонсън, тъй като по това време той също е бил болен от COVID-19 и е решил да не го занимава с толкова незначителен за страната въпрос.

Джонсън под натиск да уволни съветник, нарушил карантината

Джонсън под натиск да уволни съветник, нарушил карантината

Със симптоми, Къмингс пътувал до дома на родителите си

В неделя самият Джонсън изрази подкрепа за съветника си - според него, той не е имал друг избор.

В политическите и медийните среди обаче Къмингс стана обект на лавина от критики, че прилага двойни стандарти.