Кампанията на президента Джо Байдън публикува в сряда графика, директно сравняваща бившия президент Доналд Тръмп с Адолф Хитлер, пише "Политико".

Графиката, споделена в публикация на X (бившият Туитър), бележи още по-агресивен подход в стремежа на кампанията на Байдън да обвърже имиджа на Тръмп с нацисткия лидер преди началото на общите избори. 

Под банера "ТРЪМП ПАПАГАЛСТВА ХИТЛЕР" графиката изброява три цитата от 45-ия президент на САЩ до тези на Адолф Хитлер.

"Имигрантите "тровят кръвта на страната ни", гласи един цитат на Тръмп. Под него се чете частичен цитат от Хитлер: "Замърсяването на кръвта" от "низша раса" ще доведе до падането на Германия."

"Това не е съвпадение", написа кампанията на Байдън в X.

Сравняването на политически опонент с Хитлер някога беше почти забранено в политическите кампании. Но това се превърна в рутина за кампанията Байдън, която отбелязва, че самите историци казват, че реториката на Тръмп повтаря тази на фашистките лидери.

Кампанията на Байдън свърза многократно изявленията на Тръмп с Хитлер през последните няколко седмици и призова журналистите да следят по-внимателно изказванията на бившия президент, особено относно имиграцията.

Тръмп се присмя на сравнението. Но той не се отказа от коментарите си. На митинг във вторник той отново каза, че имигрантите "унищожават кръвта на страната ни" и добави, че "никога не е чел "Майн Кампф" - манифестът на Хитлер.

Въпреки че Байдън беше по-предпазлив да направи категорично сравнение между Тръмп и Хитлер в своите публични забележки, през последните дни той се приближава до това.

На кампания за набиране на средства във вторник вечерта Байдън каза, че езикът, който Тръмп използва, "напомня за езика, идващ от Германия през 30-те години".

"Той нарече онези, които му се противопоставят, "паразити". И отново този уикенд той говори, че "кръвта на страната ни" е отровена. Дори консервативните републиканци се обявиха против това", каза Байдън.

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Стара законова разпоредба лиши бившия президент от право на участие