Канада наложи санкции срещу 129 физически и 63 юридически лица, предаде АП.

Агенцията се позова на изявление, публикувано на уебсайта на министър-председателя Джъстин Трюдо.

"Налагаме санкции на 122 физически и 13 юридически лица, включително на членове на долната камара на руския парламент. (...)

Санкции се налагат и на други лица, включително руски вицепремиери, министри, членове на руската президентска администрация..." - се казва в изявлението на канадския премиер.

Освен това новият пакет от мерки включва "налагането на санкции на седем руски физически лица и 50 предприятия, свързани с руската отбранителна промишленост, включително производството на танкове, ракети и други оръжейни системи, които Русия използва в Украйна.

Канада изпрати първия танк в Украйна

Канада изпрати първия танк в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Канада също така забранява "износа за Русия на редица химически елементи, които се използват в електрониката, както и - вноса на руски оръжия, боеприпаси...".

Освен това Трюдо обяви решението за прехвърляне на още четири танка "Леопард 2" на Украйна.

Канада ще предостави четири допълнителни танка Leopard 2", се казва в изявлението. По този начин Отава планира да прехвърли на Украйна общо осем такива танка.

Освен това Канада ще изпрати на Украйна бронирана евакуационна машина и над 5000 155-милиметрови артилерийски снаряда.

Канада купува противовъздушна система NASAMS за Украйна

Канада купува противовъздушна система NASAMS за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Трябва да се отбележи, че Отава вече изпрати първите четири танка Leopard 2 в Европа за Украйна: те бяха доставени в Полша, където украинските танкисти ще бъдат обучени да използват бронираните машини.