Канада наложи санкции срещу 30 руски официални лица, които според нея са съучастници в смъртта на Сергей Магнитски, адвокат за борба с корупцията, който е държан в затвора след твърдения за данъчна измама, съобщава "Ройтерс".

Мерките, които замразяват имуществото на служителите и им забраняват да посещават Канада, са въведени чрез нов закон, даващ на правителството правото да се предприема действия срещу лица, които смята за виновни в нарушения на човешките права, се казва в изявление на външното министерство.

Сред хората в черния списък са Александър Бастикин, топ руски следовател и приближен на руския президент Владимир Путин. Съединените щати го включиха в свой черен списък през януари, също във връзка със смъртта на Магнитски.

Канада вбеси Москва с приемане на списъка „Магнитски”

Канада вбеси Москва с приемане на списъка „Магнитски”

Законопроектът е одобрен от Камарата на общините с 277 гласа "за"

Москва заяви миналата година, че ще предприеме ответни действия, ако Канада наложи санкции на лица съгласно новия закон. Канада многократно осъди Москва за присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. и наложи санкции заедно с други западни държави.

Съединените щати приеха закон през 2012 г. за замразяване на всички американски активи на руските следователи и прокурори, за които се твърди, че са участвали в задържането на Магнитски. В отговор Москва реши да възпрепятства американци да осиновяват руски деца.