Канада ще осигури над 40 милиона канадски долара на ръководена от Чехия инициатива, с цел закупуване на 800 000 артилерийски снаряда за Украйна от страни от третия свят, съобщи министърът на отбраната Бил Блеър днес.

Канадският принос ще помогне за доставянето на няколко хиляди снаряда тежки боеприпаси, обяви той в изявление. Допълнително, Канада ще дари на Киев устройства за нощно виждане на стойност 7.5 милиона канадски долара.

Ангажиментът за закупуването на снаряди е част от споразумение за отбрана, което Канада подписа миналия месец с Чешката република. По това време Отава още не беше съобщила точна информация за своя принос.

Инициативата е осигурила нужните средства с принос от 18 държави, допълни чешкият президент Петр Павел на 7 март.

Припомняме, че Канада вече осигури приблизително 40 000 патрона 155 мм артилерийски боеприпаси на Украйна, доставени както от собствените ѝ запаси, така и чрез покупки от правителството на САЩ.

Откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., Канада е предоставила 4 милиарда канадски долара военна помощ на Украйна, включително гаубици, основни бойни танкове и бронирани бойни превозни средства.

Канада обмисля изпращането на бойни инструктори в Украйна

Канада обмисля изпращането на бойни инструктори в Украйна

Има опасение, че това може да бъде възприето като военна операция