Новите насоки за употребата на алкохол, които препоръчват на канадците да се ограничават до две питиета седмично, а в идеалния случай да се откажат от алкохола изобщо, предизвикаха интензивен дебат за съотношението между риска и удоволствието в страна, в която огромното мнозинство от възрастните редовно консумират алкохол, коментира в. "Гардиън".

Тази седмица Канадският център за употреба на вещества и пристрастяване (CCSA) призова за значително намаляване на консумацията на алкохол, като предупреди, че привидно умереното пиене представлява редица сериозни рискове за здравето, включително рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Новите насоки, финансирани от Health Canada, представляват драматична промяна в сравнение с предишните препоръки, издадени през 2011 г., когато на канадците беше казано, че нискорисковата консумация означава не повече от 10 питиета седмично за жените и 15 питиета седмично за мъжете.

Ярослав Качински: Полските жени пият много алкохол и затова не раждат

Ярослав Качински: Полските жени пият много алкохол и затова не раждат

Той не представя научни доказателства за твърденията си

"Искахме просто да представим доказателствата на канадската общественост, така че тя да може да се замисли върху употребата на алкохол и да взема информирани решения", казва Питър Бът, професор по семейна медицина в Университета на Саскачеван и член на групата, изготвила насоките. "В основата си те се основават на правото да се знае."

В своите измервания CCSA счита, че стандартна напитка е порция от 12 унции (355 мл) бира с 5% алкохол, чаша от 5 унции (148 мл) вино с 12% алкохол или чаша с 40% алкохол.

В Обединеното кралство Националната здравна служба (NHS) препоръчва не повече от шест чаши вино от 6 унции или шест пинти бира с 4% алкохол на седмица - в идеалния случай разпределени в три или повече дни. Здравните власти в САЩ препоръчват не повече от две питиета на ден за мъжете и само едно за жените.

Но канадски експерти твърдят, че според нови изследвания три до шест питиета седмично трябва да се считат за умерен риск както за мъжете, така и за жените, а седем или повече питиета седмично са с висок риск. В допълнение към повишения риск от рак на дебелото черво и гърдата, както и от сърдечни заболявания и инсулти, CCSA също така идентифицира както нараняванията, така и насилието като негативни последици от употребата на алкохол.

"Тук не става въпрос за забрана. Става дума просто за намаляване на количеството, което човек пие", каза Бът.

40% от младежите у нас пушат всеки ден, всеки четвърти редовно пие алкохол

40% от младежите у нас пушат всеки ден, всеки четвърти редовно пие алкохол

Всеки втори познава свои връстници, които поне година нито учат, нито работят

Насоките също така предупреждават, че нито едно количество алкохол не е безопасно при бременност или опит за забременяване. Въпреки че въздържанието по време на кърмене е най-безопасният вариант, стандартното питие от време на време не повишава значително риска.

Новите насоки бяха посрещнати скептично от някои здравни експерти.

"Този тип изследвания често маргинализират други съображения за здравето и благосъстоянието от алкохола", казва Дан Малек, професор по здравни науки в университета Брок.

"С работата си като Канадски център за злоупотреба с наркотични вещества и пристрастяване, там няма място за разглеждане на това, че може да има ползи. Тяхната работа е да откриват вредите."

Малек определи насоките като "безотговорни" и заяви, че те рискуват да създадат "безпокойство и стрес" сред канадците, които някога са смятали себе си за умерени пиячи, а сега заемат "високорискова" категория.

"Изследванията, които използват, също така пренебрегват удоволствието и насладата, облекчаването на стреса и колегиалността, свързани с алкохола. Нито едно от тези неща не е включено в изчисленията", казва той. "Ние не сме просто машини с входове и изходи от химикали или храна. Ние всъщност съществуваме в социално пространство. И това оказва значително въздействие върху здравето."

Други обаче смятат, че насоките са опит да се помогне на канадците да разберат по-добре реалностите, свързани с консумацията на алкохол.