Сенатът на Канада е приел закон, който променя текста на английската версия на националния химн, за да го направи полово неутрален, съобщават световните осведомителни агенции.

За да бъде окончателно приет, законът трябва да мине през одобрението на генералния губернатор, който е представител на британската кралица Елизабет II.

По този начин трябва да бъдат променени думите "повеля за всички твои синове" на "повеля за всички нас" в химна O Canada.

Консерваторите блокираха приемането на закона в Сената от 2016 г. насам, но в крайна сметка беше приет.

Борбата за промяна на две думи в текста на канадския химн предизвика разгорещен дебат. Подобен план беше отхвърлен през 2010 г. от консерваторите, които тогава имаха мнозинство в парламента.

Новият законопроект беше представен за пръв път през 2016 г. от либерален депутат, който е бил диагностициран с амиотрофична латерална склероза и който по-късно същата година е починал.

От 1980 г. насам, когато O Canada официално става химн на страната, 12 законопроекта са били представени в парламента за премахването на думата "синове", но всички опити досега са били неуспешни.

Група жени, включително авторката Маргарет Атууд и бившият премиер Ким Кембъл, които стартираха нова кампания през 2013 г. за извършване на промените, заявиха тогава, че ревизия на текста на O Canada ще "утвърди равенството на всички канадци".

Песента е изпълнена за първи път през 1880 г., като няколко различни версии на текстовете са се появявали през следващите години.

Първоначално композиран с френски текст, O Canada се превръща в национален химн на страната през 1980 г.