Канада ще изпрати до 150 военни в Полша, за да помогне на украинските бежанци и за справяне с нарастващата бежанска криза, каза министърът на отбраната на севрноамериканската страна Анита Ананд, цитирана от Ройтерс.

Повечето от тези военни ще съдействат за непосредствените грижи и обработката на украинските бежанци в приемните центрове в Полша, каза Ананд.

"Нашият персонал ще предоставя обща подкрепа, религиозни услуги и ограничени медицински грижи, предоставени от украинскоговорещи служители на канадските въоръжени сили", каза Ананд пред репортери.

Членовете на канадските въоръжени сили също ще подкрепят ръководена от Полша оперативна група за хуманитарна помощ и ще помогнат за презаселването на украинци в Канада.

Над 4,6 милиона души са избягали от Украйна в съседни страни, след началото на руската инвазия там на 24 февруари. Повече от половината от тях са отишли ​​в съседна Полша, според данни на ООН.

"Министър-председателят (Джъстин Трюдо) и аз поддържаме тесни контакти с нашите колеги в Полша, както и с НАТО, и ние отделяме тези допълнителни ресурси в рамките на "Операция Увереност", която е нашата мисия в подкрепа на източния фланг на НАТО ", каза Ананд пред репортери.

Канада, подобно на други западни държави, наложи широкообхватни икономически санкции на Русия и изпрати военна и хуманитарна помощ на Украйна. Страната е отделила повече от 1,2 милиарда канадски долара (951 милиона американски долара) за преки траншове за Украйна, както и е предложила до 1,6 милиарда канадски долара подкрепа за заеми.

И премиерът на Канада: Ставащото в Украйна е геноцид

И премиерът на Канада: Ставащото в Украйна е геноцид

Позиция на Джъстин Трюдо

Либералното правителство на Трюдо също създаде специална схема за украинците и техните семейства да кандидатстват за виза за временно пребиваване. Канада е одобрила над 30 000 молби за временен престой към 6 април, според официални данни.

Канада е обучавала бойци от батальона "Азов"

Канада е обучавала бойци от батальона "Азов"

Това се е случило през 2020 г.