Министърът на външните работи на Канада, която се забърка в дипломатически скандал със Саудитска Арабия, призова за подкрепата на Германия в кампанията на Отава за подкрепа на правата на човека по света, съобщава "Ройтерс".

Германското правителство, което се опитва да поправи собствените си обтегнати отношения с Рияд, си замълча покрай кавгата между Канада и Саудитска Арабия, привличайки критики от страна на някои политици и правозащитни организации.

Канада отказа да се извини на Саудитска Арабия

Канада отказа да се извини на Саудитска Арабия

Трюдо не се огъна от натиска на Рияд

Кристия Фрийланд, говорейки на годишна среща на германските посланици в Берлин, не посочи конкретно Саудитска Арабия в обръщението си. Тя засегна индиректно скандала, който беше предизвикан от нейна публикация в "Туитър", настоявайки за освобождаването на хвърлени в затвора правозащитници в кралството.

В отговор Рияд замрази търговските отношения с Канада, изгони канадския посланик и прекрати държавните образователни и медицински програми в Канада.

Фрийланд заяви, че Канада винаги ще се застъпва за правата на човека, "дори когато ни е казано да си гледаме работата... и дори когато говоренето има последствия".

Тя добави: "Разчитаме и се надяваме на подкрепата на Германия."

Отношенията между Берлин и Рияд се обтегнаха, след като бившият германски външен министър Зигмар Габриел осъди "авантюризма" в Близкия изток през ноември миналата година, като тези коментари бяха сметнати като критики срещу действията на Рияд в региона.

Саудитска Арабия изтегли посланика си от Берлин и от началото на 2018 г. изключи германските компании в областта на здравеопазването от обществените поръчки в кралството.

Рияд е в конфликт с много европейски страни, които разкритикуваха намесата ѝ във войната в Йемен и подкрепят диалога с кръвния враг Иран.