В сериозен удар за канадския премиер, втори член на кабинета му подаде оставка, като заяви, че е загубила доверие в начина, по който правителството се е справило с ескалиращ политически скандал, съобщава "Ройтерс".

Оставката на наскоро назначения министър на бюджета Джейн Филпот, лишава Трюдо от друг силен министър само няколко месеца преди изборите, които според социологическите проучвания показват, може да загуби.

Филпот изразява недоволство от отговора на правителството на обвиненията, че миналата година длъжностни лица са  оказвали политически натиск върху бившия министър на правосъдието и главен прокурор Джоди Уилсън-Рейбълд, за да помогне на голямата строителна компания SNC-Lavalin Group Inc да избегне съдебен процес.

"За съжаление, аз загубих доверие в начина, по който правителството се е справило с този въпрос и в начина, по който реагира на повдигнатите въпроси", се казва в изявлението на Филпот.

Трюдо коментира пред либералната партия в Торонто, че е разочарован, но разбира защо е напуснала.

"Притеснения от този характер трябва да се вземат сериозно и аз мога да ви гарантирам, че го правя", обяснява Трюдо, който не споменава конкретните причини за напускането на Филпот. Той също й благодари за работата в правителството - нещо, което той не направи, когато Уилсън-Рейбълд напусна.

Филпот е близка приятелка на Уилсън-Райбълд, която подаде оставка на 12 февруари.

Ендрю Шеер, ръководител на официалната опозиционна консервативна партия, многократно призовава Трюдо да се оттегли на фона на "етичната гнилост", която той смята, че подкопава върховенството на закона.

Напускането на Филпот, която бе назначен на 14 януари, е проблем за  премиера, който дойде на власт през ноември 2015 г. и обеща "светъл път", по-голяма отчетност в политиката и по-голям брой жени министри.

"Това, което трябва да тревожи либералите на Трюдо е, че двете оставки в кабинета са по принципни и етични въпроси", коментира социологът и политолог ник Нанос. 

"Втората оставка поставя въпроса - какво е станало и дали да се очакват оставки", допълва той.

Други членове на правителството, включително финансовият министър Бил Морно и външният министър Кристиа Фрийланд, заявяват, че ще останат в кабинета.

Филпот коментира, че доказателствата за усилията на политиците и властите да окажат натиск върху Уилсън-Рейбълд предизвикват наистина сериозни опасения

Канадският премиер е пред сериозна криза заради строителна фирма в Квебек

Канадският премиер е пред сериозна криза заради строителна фирма в Квебек

Трюдо с месеци притиска и заплашва министър на правосъдието и главен прокурор