Джъстин Трюдо се сблъсква с най-сериозната криза в своята администрация, след като бившият правосъден министър и главен прокурор подробно описва кампания на канадския премиер в продължение на месеци, с която се опитва тихомълком да приключи правен проблем за емблематична строителна фирма в Квебек, съобщава "Таймс".

В драматични показания почти четири часа, Джоди Уилсън-Рейбълд наруши мълчанието си с подробни сведения за усилията на Трюдо и високопоставените му помощници да я убедят да прекрати наказателното преследване срещу SNC-Lavalin Group Inc.

"Преживях последователни и продължителни усилия от страна на много хора в правителството да се опитват да се намесят политически", заяви бившият главен прокурор. Уилсън-Рейбълд, която напусна кабинета този месец, също заяви, че се е сблъсквала с "прикрити заплахи" за това какво може да се случи, ако откаже да разпореди извънсъдебно споразумение.

Нейните показания разтърсиха екипа на Трюдо, лидерът на консерваторите, който се опитва да свали Трюдо от изборите през есента, призова за оставката му, но министър-председателят отхвърли версията на Уилсън-Рейбълд.

Публичното излъчване разпалва скандала и управляващите либерали губят позиции в националните анкети. Всичко това възкресява призраци от миналото на партията, което е белязано от връзки с корпоративна Канада - особено в Квебек. Политическото въздействие обаче е трудно да се предвиди. Пътят на Трюдо към преизбиране минава през предимно френско-говорящата провинция, където защитата на SNC-Lavalin е приветствана.

"Аз и моите служители винаги сме действали по подходящ и професионален начин", коментира Трюдо в Монреал, където празнува победата на либералната партия по време на изборите. "Нашето правителство винаги ще се фокусира върху работните места и икономиката ни."

SNC-Lavalin настоява за това, което е известно като отложено споразумение за преследване, за да се сложи край на наказателно дело от повече от десетилетие, свързано с обвинения в корупция. Акциите на компанията се сринаха най-много на 10 октомври, когато разкри, че прокуратурата на Канада изключва възможността за договорено уреждане на спора, което би предотвратило процес. Уреждането на съдебни дела би помогнало и на компанията, в която работят около 9 000 души в Канада, за да се избегне забрана за търгове за договори за федерално правителство.

Уилсън-Рейбълд вдигна завесата в усилията да се промени това решение и се да помогне на компанията, като свидетелства и бе излъчена по националната телевизия.

Тя обясни, че премиерът и неговите помощници искат да сложат край на случая, за да предотвратят преместването на компанията - и да избегнат евентуални електорални последствия както за федералните либерали, така и за провинциалното крило на партията. Уилсън-Райбълд заяви, че не иска да се намесва и иска да се спазва принципа на съдебната независимост и върховенството на закона, но властите пренебрегват съветите да спре да повдига въпроса.

Бившият главен прокурор идентифицира поредица от телефонни разговори и срещи между нейни служители и Трюдо или няколко от най-добрите му съветници. Те включват началник-щаб Кейти Телфорд, бившият главен секретар Джералд Бътс, който подаде оставка този месец и старши помощници Матьо Бушар и Маркес. Тя цитира и комуникация с финансовия министър Бил Морно и неговия началник щаб Бен Чин.

Една от срещите е със самия Трюдо през септември. "Министър-председателят веднага повдигна въпроса. Премиерът ме помоли да помогна, да намеря решение тук за SNC", каза Уилсън-Рейбълд. 

"Министър-председателят отново цитира потенциалната загуба на работни места и преместването на SNC", като същевременно подчерта, че той представлява избирателен район в Квебек. Тя допълва, че секретарят на тайния съвет Майкъл Верник, най-добрият бюрократ в страната, също я предупреждава, че компанията "вероятно ще се премести в Лондон" без нейната намеса.

Бушар в един момент категорично е потвърдил: "Можем да имаме най-добрата политика в света, но трябва да бъдем преизбрани."

Тя среща Бътс през декември в Отава и вече е разочарована от това, което определя като "стена от хора, преследващи мен и моите служители. Аз исках всички да спрат да ми говорят за SNC, тъй като съм решила и ангажиментите са неподходящи."

Прочетени са разговори с текстови съобщения на нейния шеф на персонала Джесика Принс, която предава разговор с Бътс и Телфорд. Уилсън-Райбълд коментира, че Принс е уведомена за думите на Телфорд: "Ние нямаме намерение да разискваме, кое е легално и законно."

Консервативният лидер Андрю Шер, който е най-големият съперник на Трюдо, поиска премиерът да се оттегли. Лидерът на Нова демократическа партия, която е на трето място, призова за пълно обществено разследване.

Уилсън-Рейбълд в крайна сметка бе преместена в кабинета миналия месец, преди да избухне скандалът. Трюдо отначало се опита да го омаловажи, като обясни, че присъствието на Уилсън-Рейбълд в кабинета трябва да говори само за себе си. На следващия ден тя подаде оставка.