Расте броят на канадците, които имат опасения относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА), което току-що беше прието от Европейския парламент. Това показва ново социологическо допитване, цитирано от "Политико".

Канадците е пет пъти по-вероятно да подкрепят търговското споразумение, отколкото да не го подкрепят, като 55 процента са посочили, че го одобряват срещу 10 на сто, които му се противопоставят.

Европарламентът одобри CETA
Обновена

Европарламентът одобри CETA

408 депутати гласуваха в полза на сделката срещу 254.

Но допитването също така е засякло нарастваща несигурност и намаляване на подкрепата, като повече от една трета от хората са посочили "не знам" какво мислят за сделката между Канада и Европейския съюз.

През 2014 г. 68 процента са изразявали подкрепа за СЕТА, 11 на сто са се противопоставяли и 22% не са били сигурни.

ЕС си остава предпочитан търговски партньор сред канадците, на второ място след САЩ. Около 29 процента от анкетираните са заявили, че биха искали да видят Канада да развива по-тесни търговски отношения с Китай. Същият брой хора призовават Канада да даде приоритет на търговските преговори с Великобритания.

Европейският парламент ратифицира споразумението в Страсбург след седем години на преговори между ЕС и Канада. През октомври противопоставянето от страна на белгийския регион Валония почти торпилира споразумението, преди Валония да отстъпи.

След като Европарламентът даде зелена светлина на сделката, СЕТА ще влезе временно в сила в началото на март, като тарифите между Канада и ЕС ще бъдат орязани с 98 процента. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички страни членки.