Европейският парламент одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада, съобщават световни агенции.

408 депутати гласуваха в полза на сделката срещу 254. 33 депутати се въздържаха. 

Преди гласуването в пленарна зала договорът беше прокаран през няколко комисии в ЕП, включително през търговската комисия.

По време на дебата преди гласуването депутати спореха дали споразумението нарушава правата на европейските граждани.

Влиятелната комисия за търговия в ЕП одобри CETA

Влиятелната комисия за търговия в ЕП одобри CETA

25 евродепутати срещу 15 гласуваха в полза на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение

В същото време стотици хора протестираха пред сградата на ЕП в Страсбург с искане да се блокира CETA, съобщават германски медии.

Демонстрантите настояват да не се приема спорното споразумение.

Протестиращите са разположили голям троянски кон пред сградата на законодателния орган. Те блокираха и входа на парламента, образувайки верига в легнало положение. 

Още една спънка преодоляна преди CETA да влезе в сила

Още една спънка преодоляна преди CETA да влезе в сила

Европейският парламент отхвърли молба на 89 евродепутати

Двете страни сключиха споразумението през октомври 2016 г., но едва след преодоляване на сериозна опозиция на регион в Белгия и колебанието на Австрия и други държави. В края на миналата година документът беше блокиран за няколко седмици, тъй като няколко района в Белгия, включително Валония, бяха против текста и настояваха за промени. Но в крайна сметка след дълги преговори в Белгия беше постигната договореност и страната се подписа под документа.

Снимка 278669

Източник: ЕПА

Преговорите между Брюксел и Отава продължиха 5 години и 4 месеца.

Няма връзка между CETA и “Брекзит”, обяви Юнкер

Няма връзка между CETA и “Брекзит”, обяви Юнкер

Поддръжници на "Брекзит" обявиха, че може да се използва

Дори и след гласуването в Европейския парламент споразумението ще влезе в сила условно, най-вероятно във формата на премахване на тарифите за внос, тъй като е необходимо одобрението на парламентите на всички 28 страни членки, както и от страна на отделните райони в Белгия.

Иначе сделката може да започне да се изпълнява от април.

Парламентът на Валония одобри CETA

Парламентът на Валония одобри CETA

Всички 28 страни членки подкрепят споразумението

Поддръжници на споразумението твърдят, че то ще допринесе за увеличаване на търговията между ЕС и Канада с 20%, като европейската икономика ще печели по 12 милиарда евро на година, а Канада - 9,2 милиарда долара.

Договорът се разглежда като прототип на аналогичното, но много по-мащабно споразумение със САЩ - ТТИП "Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.

Търговията между ЕС и Канада възлиза на над 63 млрд. евро годишно и се очаква да нарасне още в бъдеще благодарение на новите договорености.

CETA цели премахване на митата върху повечето от търгуваните стоки и услуги между ЕС и Канада. Изключение правят единствено обществените услуги, аудиовизуалните и транспортните услуги, както и някои селскостопански стоки. Споразумението също така предвижда уеднаквяване на сертифицирането при широка гама продукти, от електрически стоки до играчки.

Снимка 278665

Източник: ЕПА

Ако Канада беше член на ЕС, тя щеше да бъде петата най-голяма икономика в него със своя БВП в размер на 1,4 трлн. евро и щеше да заема седмо място по брой на населението.

Европейските специалисти по право, счетоводство, архитектура и др. ще могат по-лесно да предоставят услугите си в Канада. Това ще бъде възможно, тъй като CETA осигурява рамка между ЕС и Канада за признаване на професионалните квалификации. Споразумението също така би улеснило предприятия, които искат временно да пренесат персонала си от другата страна на Атлантика.

Опростяването на процедурите ще открие пътя пред компаниите от ЕС за разширяване на дейността на канадския пазар. Чрез споразумението Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми, които ще имат по-големи възможности, отколкото компании от които и да е други страни. Канада също се ангажира да направи процеса на подаване на офертите по-прозрачен, като за целта публикува всички своите публични търгове онлайн (достъпът до информация е една от най-големите пречки пред по-малките фирми, които търсят възможности за ръст отвъд океана).

Отварянето на пазарите засилва конкуренцията, което обикновено се пренася в по-голям избор за потребителите и по-ниски цени.

Като цяло Европа ще бъде в състояние да изнася безмитно за Канада приблизително 92% от своите земеделски и хранителни продукти. Освен това наименованията за произход на продукти от Европейския съюз са защитени съгласно CЕTA. Канада се е съгласила да защити 143 географски означения от ЕС - например, чешката бира или гръцкото фета сирене.

Снимка 278663

Източник: ЕПА

Всичкият внос от Канада е нужно да отговаря на правилата и регламентите на ЕС. CETA няма да намали или да промени стандартите на ЕС по отношение на здраве, безопасност и околна среда, нито ще наруши правата на европейските потребители. Няма да се промени и начина, по който ЕС регулира безопасността на храните, включително на ГМО продуктите или забраната за използване на хормони в говеждото месо.

СЕТА не обхваща публичните услуги, така че държавите членки ще са в състояние да запазят държавните монополи и правото на избор кои услуги (като водоснабдяване, здравеопазване, образование и др.) да бъдат държавни и кои частни.

След натиск от страна на Европейския парламент окончателният вариант на споразумението промени начина на уреждане на евентуални спорове между инвеститори и държави. Това няма да се извършва чрез първоначално заложения ISDS механизъм (частно-правна система, базираща се на възможността на компаниите да изберат трибунал по своя преценка). Вместо това ще се прилага инвестиционна съдебна система (ICS), която има за цел да осигури на правителствата контрол върху избора на арбитър.

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова
Обновена

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова

Ако имат достатъчно депутати, споразумението няма да види одобрение

Новата инвестиционна съдебна система ще бъде публична, няма да се основава на временни трибунали и ще е съставена от независими съдии, назначени от ЕС и Канада.

Постигнатите договорености за търговията и инвестициите с Канада подлежат на широк парламентарен контрол и могат да бъдат разгледани от всеки, който се интересува от темата.

СЕТА е споразумение, което изисква не само одобрението на Европейския парламент, но и на националните и регионалните парламенти на държавите членки. През последните повече от две години, откакто приключиха преговорите в Отава през септември 2014, текстът на споразумението е достъпен онлайн.