Още една пречка беше преодоляна преди влизане в сила на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA) следващата година.

Европейският парламент отхвърли молба на 89 евродепутати Европейският съд да излезе с предписание по отношение законността на договора.

Парламентът на Валония одобри CETA

Парламентът на Валония одобри CETA

Всички 28 страни членки подкрепят споразумението

89-те депутати, предимно от Зелените и леви групи, поставиха под въпрос дали клаузите в договора за защита на инвеститорите са в съответствие с правото на правителствата да регулират с цел постигане на легитимни цели в обществената политика, такива като защита на здравеопазването и околната среда.

Молбата беше отхвърлена от 419 депутати срещу 258, 22-ма се въздържаха. Това павира пътя за гласуване на цялото споразумение.

Няма връзка между CETA и “Брекзит”, обяви Юнкер

Няма връзка между CETA и “Брекзит”, обяви Юнкер

Поддръжници на "Брекзит" обявиха, че може да се използва

"Нашите правни експерти обявиха, че CETA не оказва отражение върху правната ни работна рамка, върху компетенциите на ЕС или конституционните ни права. Това споразумение предоставя отговор на нашето безпокойство относно глобализацията, без да причинява проблеми на демокрацията", каза докладчикът от Европейската народна партия Даниел Каспари.

Правната служба на ЕП не е открила противоречия между клаузата в CETA за инвеститорите и договорите на ЕС, когато направи оценка на този казус през юни.

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА
Обновена

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение СЕТА

За три дни белгийското правителство договори гаранциите, искани от Валония

Споразумението ще бъде гласувано в Комисията за международна търговия към законодателния орган на 5 декември, а по време на пленарната сесия през декември ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала.