Сключването на търговското споразумение с Канада няма да окаже влияние върху преговорите между ЕС и Великобритания.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

ЕС и Канада в момента провеждат среща на върха и се очаква окончателно да се подпишат под "Всеобхватното икономическo и търговско споразумение" (CETA) след преговори, продължили 7 години. Документът беше блокиран за няколко седмици, тъй като няколко района в Белгия, включително Валония, бяха против текста и настояваха за промени. Но в крайна сметка след дълги преговори в Белгия беше постигната договореност и страната се подписа под документа.

Проблем на самолета на канадския премиер забавя с няколко часа подписването на CETA

Проблем на самолета на канадския премиер забавя с няколко часа подписването на CETA

Канадският премиер Джъстин Трюдо се съгласи

Поддръжници на "Брекзит" обявиха, че може да се използва споразумението с Отава като работна рамка за бъдеща сделка между Лондон и Брюксел.

Обаче Юнкер заяви пред репортери преди церемонията по подписването на CETA, че не смята, че канадското споразумение ще има някакво отражение върху преговорите за "Брекзит".

"Не виждам никаква връзка между това, което подписваме днес и въпроса за "Брекзит", изтъкна той преди да се срещне с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви от страна, че споразумението с Канада буди безпокойство сред европейските граждани заради въпроса как такива споразумения могат да повлияят на ежедневието им и призова правителствата на страните членки на ЕС да бъдат по-прозрачни при бъдещи преговори. Тя добави, че сделката с Канада няма нищо общо с преговорите между ЕС и Великобритания.

"Не мога да си извадя заключения за "Брекзит" от това", добави тя.

Снимка 260132

Източник: ЕПА

Междувременно се съобщава, че няколко души са задържани пред сградата на Европейската комисия заради протест на малка група от хора срещу CETA.