Германия трябва да засили натиска върху Русия след струпването на военни сили на украинската граница и да се стреми към политика на "диалог и твърдост" спрямо Китай. Това обяви в интервю за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" кандидатът на Зелените за канцлер на Германия Аналена Бербок, съобщава "Ройтерс".

Бербок обяви в понеделник, че ще се кандидатира за канцлер на изборите на 26 септември, което е първият път, в който лявата екологична партия се стреми към най-висшия пост в своята 40-годишна история.

Аналена Бербок е кандидатът на Зелените за канцлер на Германия

Аналена Бербок е кандидатът на Зелените за канцлер на Германия

Нови правила трябва да бъдат създадени

Зелените регистрираха ръст в подкрепата за себе си през последната година, приближавайки се само на няколко процента от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, като едно социологическо допитване по-рано тази седмица показва, че еколозите дори изпреварват консервативния алианс ХДС/ХСС.

В интервюто, чиято основна тема е външната политика, Бербок настоява, че най-важното нещо сега е "да се увеличи натискът върху Русия" след неотдавнашните ѝ военни заплахи близо до границата с Украйна.

Тя повтори настояването, представено в предизборния манифест на Зелените по-рано тази година, според което политическата подкрепа за втория германско-руски газопровод под Балтийско море ("Северен поток 2"), който е почти завършен, трябва да бъде оттеглена.

По отношение на желанието на украинското правителство да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, Бербок каза, че суверенните държави сами могат да решават за своите съюзи, но добави, че засега било по-важно да се постигне деескалация в региона.

Обръщайки поглед към Китай, Бербок отбеляза, че Китай бил твърде голям, че отношенията просто да се прекъснат. И все пак либералните демокрации трябва да поддържат своите ценности, което означава, че Европа може например да помисли за забрана на определени продукти, посочи тя.

"Можем да кажем: продукти от принудителен труд не идват на нашия пазар", изтъкна Бербок.

В случай на опасения за сигурността ЕС може също така да ограничи сътрудничеството с китайските доставчици на електроника, добави тя.

"Ако китайското правителство изисква китайски корпорации като Huawei например да предават европейски данни и информация, ние не можем да интегрираме продукти от такива производители в европейската инфраструктура", настоява тя. 

Бербок също така призова за създаване на европейска армия под надзора на Европейския парламент и очерта стъпките към ядрено разоръжаване на Германия в консултации със съюзниците (самата Германия не разполага с ядрени оръжия, но в страната са разположени такива на САЩ).

Армин Лашет, кандидатът на консерваторите за наследник на Меркел, която не се кандидатира отново след 16 години на власт, подкрепя газопровода "Северен поток 2".

В интервю за "Ройтерс" през февруари Лашет заяви, че "морализирането и вътрешните лозунги не са външна политика".