Аналена Бербок, съпредседател на Зелената партия в Германия, ще е кандидатът на еколозите за канцлер на федералните избори през септември, когато партията за първи път ще се бори за канцлерството, обявиха от Зелените, предаде "Ройтерс".

40-годишната заяви на пресконференция, след като бе представена от съпредседателя на партията Роберт Хабек, че ще се бори за обновление.

"Нови правила трябва да бъдат създадени, така че прогресивното не е изключение, а стандарт", подчерта тя.

Зелените за първи път избират кандидат за канцлер на Германия в 41-годишната си история

Зелените за първи път избират кандидат за канцлер на Германия в 41-годишната си история

Роберт Хабек, Аналена Бербок, Зелените, Германия

Бербок и 51-годишният Хабек бяха основните кандидати.

"Но в крайна сметка само един може да го направи. Днес е моментът да обявя, че първият кандидат за канцлер на Зелените ще бъде Аналена Бербок", съобщи Хабек, цитиран от АФП.

Бербок заяви, че излиза с предложение за цялото общество.

"Климатичните промени са задачата на нашето време, задачата на моето поколение. И съответно политиките на новото федерално правителство да направи защитата на климата основа във всички сектори", отбеляза тя.

Кандидатът на Зелените никога не е заемала пост в правителството.

"Другите се борят за запазване на статуквото. Убедена съм, че тази страна се нуждае от ново начало, което да отговори на новите предизвикателства през следващите десетилетия", обяви Бербок.

Ако Зелените спечелят изборите, те евентуално могат да се коалират със социалдемократите и Свободните демократи. Друг вариант е коалиция със социалдемократите и Левицата.

На този етап обаче по-вероятният сценарий е Зелените да се присъединят към коалиционно правителство на консерваторите на Ангела Меркел.

Издигането на кандидат за канцлер от Зелените се случва за първи път в 41-годишната им история.

40-годишната Бербок е специалист по международно право и години наред е подготвяла външната и климатична политика на партията зад кулисите.

Кандидатът на Зелените има реален шанс да заеме най-висшия пост в германската политика в края на годината. Социологическите проучвания показват, че Зелената партия в момента е втора на национално ниво с 21-23% след консерваторите на Меркел.