Пет месеца преди парламентарните избори Зелената партия, която в миналото се представяше като бунтовник в германската политика, се озова на необичано висока позиция. В понеделник партията ще избере кандидат за канцлер на Германия, което се случва за първи път в 41-годишната история на Зелените, пише "Гардиън".

Кандидатът на Зелените има реален шанс да заеме най-висшия пост в германската политика в края на годината. Социологическите проучвания показват, че Зелената партия в момента е втора на национално ниво с 21-23% след консерваторите на Меркел.

Партията, която също в миналото влизаше в най-горещата фаза от изборите с вътрешни разногласия и идеологически разправии, е нехарактерно единна. Тя наблюдава спокойно отстрани как основният конкурент в лицето на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз не може да постигне единство за кандидата за канцлер.

Съпредседателите на Зелената партия Роберт Хабек и Аналена Бербок, единият от тях вероятно ще бъде определен за кандидат за канцлер, въплъщават по-широка културна промяна в партията, която влезе в Бундестага за първи път през 1983 г.

Модерните Зелени се чувстват удобно с идеята за политическа власт, те знаят, че е необходимо да се придържат към политическия център, за да я получат, коментира Волфганг Меркел, политолог от Хумболтовия университет на Берлин.

Според него те са изключително професионално организирани и се стремят да показват аура на отговорност, което се очаква от партия на власт.

Преди Зелените сякаш винаги се впускаха в търсене на програма. Сега те са партия, която изглежда като такава, която се стреми към властта, коментира специалистът.

40-годишната Бербок е специалист по международно право и години наред е подготвяла външната и климатична политика на партията зад кулисите. 51-годишният Хабек е бил преводач на поезия, писател и философ преди да стане вицепремиер на Шлезвиг-Холщайн между 2012 и 2017 г.