САЩ спряха доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна поради изчерпване на средствата, отпускани от Конгреса за тези цели.

Това призна на брифинг координаторът по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби, цитиран от АФП. "Помощта, която оказвахме, в момента е спряна", заяви Кърби.

САЩ отпуснаха на Украйна последния пакет от помощ в размер на 250 млн. долара в края на декември 2023 г.

Продължаването на финансирането за 2024 г. все още не е преминало през одобрението на Конгреса.

Президентът Джо Байдън предлага за тази цел да бъдат отпуснати 61 млрд. долара, но републиканците настояват за повече средства за охрана на собствените им граници.

Подкрепата за Украйна в бъдеще няма да достигне нивото от 2022-2023 г., предупреди Държавният департамент.

Украинската армия ще започне да отстъпва без подкрепата на Запада, предупреди президентът Володимир Зеленски. Киев не е изготвил план за действие в случай на спиране на помощта и очаква доставките да продължат, заяви украинското външно министерство.

Кремъл също смята, че доставките ще бъдат възобновени. "Очевидно е, че това е временно явление. Разбира се, Америка ще продължи участието си в този конфликт, всъщност прякото участие", заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

Експерти в статия за Washington Post предупредиха за катастрофални последици за Киев, ако няма нови доставки.

Западът доставя на Украйна системи "Стингър" от войната в Афганистан

Западът доставя на Украйна системи "Стингър" от войната в Афганистан

Нов развой на ситуацията

Неуспехът на САЩ да подкрепят Украйна ще бъде "най-голямата външнополитическа грешка" поне от нахлуването в Ирак през 2003 г. насам, а геополитическите последици ще бъдат още по-сериозни. Това мнение изрази Макс Бут, член на консултативната група по трансформацията към Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ и старши научен сътрудник по въпросите на националната сигурност в Съвета за международни отношения.