Днес започва 2-дневното посещение на главния прокурор на ООН за военни престъпления Карла дел Понте в Белград, съобщава Б92.

Посещението на прокурора в Сърбия последва срещата й с комисаря по разширяването на Европейския съюз Оли Рен, на която Дел Понте заяви, че сръбската страна не е отбелязала достатъчен напредък в сътрудничеството с Хагския трибунал, с което да оправдае продължаването на преговорите за присъединяване на страната към ЕС, отбелязва медиата.

Очаква се прокурорът да се срещне със сръбския президент Борис Тадич, с министъра на отбраната и с координаторите на плана за сътрудничество с трибунала Владимир Вукчевич и Разим Ляжич.

Карла дел Понте неведнъж е посочвала, че издирваният от Хага за военни престъпления генерал Ратко Младич се укрива в Сърбия, но според Ляжич Белград не разполага с информация за неговото местонахождение, нито е получавал такава информация.

Междувременно сръбският финансов министър Младжан Динкич изрази разочарованието си, че сътрудничеството с трибунала остава неизпълнено и поиска отговарящите за службите за сигурност да понесат отговорността за неуспеха по откриването и залавянето на Младич.

Те са отговорни за това сътрудничество (с трибунала в Хага) и ако не са способни, трябва да си отидат, каза Динкич.