Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обяви по време на президентската си кампания, че ще води война срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), заричайки се да ги "смаже от бомбардировки".

И докато светът се подготвя за привидно повече насилие през следващите четири години, струва си да се вгледаме в мандата на отиващия си американски президент Барак Обама, отбелязва британското издание "Индипендънт".

Според наскоро публикувани данни, Обама вече е хвърлил голям брой бомби върху чужди страни.

Американските сили са хвърлили над 3000 бомби повече през 2016 г. в сравнение с 2015 г., като общият брой на въздушните удари е най-малко 26 171.

Снимка 274016

Цифрите вероятно са занижени, тъй като единствените надеждни данни идват само от шепа страни, а няколко бомби могат да бъдат определени като един удар според дефиницията на Пентагона.

Но от потвърдените бомбардировки, голямата част (24 287) са били извършени в Ирак и Сирия.

САЩ са хвърлили 79 процента от всички 30 743 бомби на оглавяваната от тях коалиция през 2016 г.

Въпреки че Обама намали броя на американските войници, сражаващи се в Афганистан и Ирак, въздушните удари под негово ръководството се увеличиха.

Той разшири използването на въздушни удари от безпилотни самолети извън пределите на военните зони в Афганистан и Ирак до страни като Пакистан и Йемен.

Снимка 274018

Източник: statista.com