Хиляди хора присъстваха на траурната процесия, предхождаща погребението на брата на афганистанския президент Хамид Карзай, съобщава БиБиСи. Държавният глава пристигна в Кандахар часове след убийството, за да застане начело на шествието до родното им село Карз.

Припомняме, Ахмад Вали Карзай беше убит при покушение в провинция Кандахар. Отговорност за атаката поеха талибаните, които дори я определиха за едно от най-големите си постижения. В процесията взеха участие хиляди хора, измежду които видни лица от афганистанското правителство.

Президентът Карзай не скри емоциите си при сбогуването с брат си. Той падна на колене до гроба, стисна ръката му, целуна лицето му, след което се разплака, отбелязва Maltatoday.

Притеснени, приближените на президента го отдръпнаха, предупреждавайки го, че в този момент е записван от камери.

След погребението президентът на Афганистан отправи специалнo послание към талибаните. Наричайки ги сънародници, той ги призова да спрат с убийствата. Лесно е да убиваш, това може да го прави всеки. Истинският мъж е този, който може да спаси човешки живот, посочи Карзай.

По време на погребалната церемония се чуха две експлозии. Не се съобщава за загинали и тежки материални щети.

Убийството на брата на Хамид Карзай е най-сериозното посегателство над човешки живот сред редиците на видни политици в страната. То се случва на фона на зачестилите в последните месеци атаки над лица от кабинета и силите за сигурност, отбелязва БиБиСи.