Правата на жените в Афганистан няма да бъдат принесени в жертва при подписването на евентуално мирно споразумение между правителството и движението на талибаните.

Това съобщи президентът Хамид Карзай, цитиран от АП.

Той отбеляза, че държи връзка с членове на групировки, които са декларирали готовност да скъсат отношения с "Ал-Кайда" и други терористични групи.

Карзай посочи също, че афганистанските жени ще имат "мощно и значително" представителство в преговори под всякаква форма, така че политическите, социалните и икономическите им права няма да бъдат нарушени.

По-рано в медиите се появи информация, че преговорите с талибаните в Афганистан могат да поставят под въпрос спазването на правата на жените. В доклада на международната правозащитна организация Human Rights Watch се казва, че в регионите, контролирани от талибаните, жените нямат право да учат и работят извън дома.

Прокрадна се мнението, че властите в Афганистан могат да се съгласят на компромис с талибаните в областта на правата на жените, за да постигнат с поразумение с бунтовниците.