Продължава настъплението на 15 000 военни от афганистанските и международните сили срещу талибанската крепост Марджа в южен Афганистан, съобщава БиБиСи.

Днес е вторият ден на операцията, наречена "Мущарак" или "Заедно", която се осъществява в един от най-големите бастиони на талибаните.

За момента се съобщава за 27 убити талибани и 11 арестувани. От страна на силите на НАТО също има жертви.

Потвърдена е смъртта на британски войник, както и на американски морски пехотинец, които са убити през първия ден на операцията. Засега липсват данни за загинали афганистански военнослужещи.

Въпреки малкото ликвидирани бунтовници БиБиСи отбелязва, че силите на Алианса са открили и унищожили огромен брой експлозиви в Марджа. Общото им количество по информация на АП е над 4 000 кг.

Агенцията допълва, че на много места в страната са намерени изоставени къщи, пълни с различни взривове.

В първия ден на акцията, осъществявана по суша и въздух, съпротивата от страна на талибаните е била слаба, посочва кореспондентът на БиБиСи в Афганистан.
За това потвърди и командващ от американските сили, който заяви, че до момента е имало „спорадични битки, но като цяло липсва силен единен отпор от талибаните срещу атаката на НАТО".

Кореспондентът допълва, че освен военната акция в района, силите на НАТО провеждат срещи с племенни лидери от талибанското движение.

Военните се опитват да ги убедят да се откажат от съпротива и да се включат в процеса на реинтеграция, обявен от правителството. Засега обаче шансът това да се случи е доста малък, посочва още той.