Конституционният съд на Австрия касира президентските избори, които се проведоха през май, съобщи БиБиСи.

Припомняме, кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер изненадващо в последния момент загуби изборите на балотажа от Александер ван дер Белен, независим кандидат, подкрепен от Зелените. Разликата между двамата беше по-малка от един процент.

Партията на свободата оспори резултатите от изборите, твърдейки, че гласовете, подадени по пощата, са били неправилно обработени.

Сега предстои президентските избори да бъдат повторени. 

Ако бъде избран, Хофер ще се превърне в първия крайнодесен държавен глава на страна от Европейския съюз

След определението на съда вотът да бъде повторен, действащият президент Хайнц Фишер ще бъде заменен временно от трима представители на парламента, включително Норберт Хофер. 

Обявявайки решението, Герхард Холцингер, председател на Конституционния съд, заяви: „Оспорването, заведено от лидера на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе срещу изборите, провели се на 22 май, беше уважено.”

В двуседмичните изслушвания преди решението на съда, адвокатите на Партията на свободата са твърдели, че бюлетините, подадени по пощата, са били незаконно обработени в 94 от 117 области.

Партията на свободата твърдеше, че хиляди гласове са били отворени по-рано от позволеното съгласно изборните правила, като някои са били преброени от хора, на които не им е било разрешено да го правят.

Партията също така твърди, че има доказателства, че е било разрешено на хора под 16-годишна възраст, както и на чужденци, да гласуват.

Партията на свободата заложи в предизборната си кампания на страховете около мигрантите и понижаването на жизнения стандарт на по-бедните.  

Новите избори се очаква да бъдет проведени през септември или октомври.