Новият президент на Австрия е Александер Ван дер Белен. Бившият лидер на Зелената партия и независим кандидат победи с минимална разлика опонента си от националистическата Партия на свободата Норберт Хофер, съобщи БиБиСи.

По този начин беше попречено Хофер да се превърне в първия крайнодесен държавен глава на страна от Европейския съюз. 

Хофер водеше с малка преднина след изборите в неделя, но решаващи се оказаха гласовете, изпратени по пощата, които бяха преброени по-рано днес и които дадоха победата на Белен. 

Новоизбраният президент водеше кампания, основана на платформа в подкрепа на Европейския съюз, като беше подкрепен от Зелената партия. 

Хофер "свиреше на струната" на анти-ЕС чувствата и страховете от увеличаване на броя на бежанците в страната. 

Официалните резултати показват, че Ван дер Белен печели 50,3% от гласовете, докато опонентът му получава 49,7 на сто. В абсолютно стойности за победителя са гласували 2 254 000 избиратели, докато за Хофер гласа са си дали 2 223 000 души.

Хофер водеше на Ван дер Белен с 51,9% срещу 48,1% след преброяването в неделя. Ала гласовете по пощата, които са 750 хил., което е приблизително 12% от 6,4 млн. регистрирани избиратели, обърнаха резултата. 

Президентската институция в Австрия е до голяма степен церемониална. Но президентът има правомощията да разпуска Националното събрание, долната камара на парламента, с което да предизвиква парламентарни избори. 

Изборите в неделя подчертаха острите разделения в австрийското общество

Алексадер Ван дер Белен печели изборите в девет от десетте най-големи австрийски града, докато Хофер доминира в селските райони

Александер Ван дер Белен е 72-годишен професор по икономика. Бивш председател на Зелената партия. 

Припомняме, в коментар за news.bg българският политолог, живеещ във Виена Мирослава Димитрова прогнозира, че именно изборните карти ще решат изхода от балотажа, като те ще дадат необходимия превес на Белен.