Австрия осъмна без победител от втория тур на президентските избори 2016.

След като 51,9% от гласоподавателите изразиха подкрепата си за кандидата на Австрийската Партия на Свободата, Норберт Хофер, като отидоха до избирателните секции в неделя, резултатът от изборите ще е ясен едва днес в късния следобед след преброяването на над 800 000 изборни карти, изпратени по пощата.

Чрез изборни карти на тези президентски избори е гласувал всеки шести австрийски избирател, което отбелязва най-високата активност в използването на този вид гласуване наблюдавано в страната.

Възможността за гласуване чрез изборни карти е въведена в Австрия на 01.07.2007 година чрез изборна реформа, променяща чл. 26 на австрийската конституция. Докато в изборния закон от 1990 до 2007 година гласуване чрез изборна карта се позволява на австрийски граждани живеещи извън границата на страната, чрез промяната в закона от 2007 година такова право придобиват и гражданите, които в момента на провеждането на парламентарни и президентски избори, както и на референдуми се намират в Австрия.

Желаещите да гласуват чрез изборна карта могат да я поръчат седмици преди дата на изборния ден, да я попълнят, подпишат и изпратят обратно по пощата на адреса на местната изборна секция. Условието за валидно гласуване чрез изборна карта е тя да бъде получена в избирателната секция преди затварянето и на изборния ден. Получените чрез изборни карти гласове се преброяват на следващия ден.

Случайно или не, реформите в изборния кодекс се правят след победата на АПС, тогава под ръководството на Йорг Хайдер, на парламентарните избори 2002 година и включването и в управлението на страната в коалиция с Австрийската Народна Партия. Коалиция, предизвикала неодобрението на Европейския Съюз и продължила до януари 2007 година с наследника на АПС, Съюз за Бъдещето на Австрия.

За първи път от въвеждането на закона, гласовете получени по пощата ще са решаващи за избора на бъдещия президент на Австрийската Република.

Според агенциите, изготвящи прогнозите за резултатите от избора вчерашният - статистически губещ кандидат президент Алекснадър ван дер Белен, с резултат 48,1 % след преброяването на 100% от гласовете на изборните секции, ще е вероятният победител днес с 61 % спечелени гласа. Заложено в тази прогноза е предположението, че подкрепящите ван дер Белен гласоподаватели е по-вероятно да гласуват чрез изборна карта, от колкото подкрепящите неговия противник.

Жителите на големите градове подкрепиха ван дер Белен в неделя и чрез гласуването в секциите.

Във Виена подкрепяният от Партията на Зелените независим кандидат спечели в неделния ден около 60% от гласовете. Австрийката столица бележи и ръст на изпратените по пощата избирателни карти от 160.725 по време на първия тур на изборите на 222.238 на втория. Факти, подкрепящи днешната прогноза за победа на Александер ван дер Белен.

Предимството и недостатъците на изборната система чрез гласуване с изборни карти, възможността за манипулиране на изборните резултати чрез тяхното използване, причините довели до ненаблюдавания до сега ръст на гласуване по пощата са едни от темите, които ще вълнуват осъзналото необходимостта от промяна на статуквото австрийско общество през следващите седмици и месеци.

Теми, засягащи и настоящите реформи в българския изборен кодекс, както и широко обсъжданото предстоящо въвеждане на електронното гласуване в България.