"Трагедията в Украйна беше предвидима, аз предупреждавах за нея. Беше очевидно. Първата анексия беше преди 8 години - Крим. Но и преди това Путин казваше и правеше много неща, които даваха сигнал за агресивните му намерения. 

Това заяви пред bTV шахматистът и опозиционер Гари Каспаров.

Според него, западните политици години наред не са искали да видят как Путин се готви за война, а това е било предвидимо.

Русия обяви Ходорковски и Каспаров за чуждестранни агенти

Русия обяви Ходорковски и Каспаров за чуждестранни агенти

Шефът на ЮКОС и световният шампион по шахмат се занимавали с политика, финансирана от Украйна и САЩ

Цялото управление на Путин, вече повече от 20 години, според Каспаров, е подготовка за възстановяване на Съветския съюз, каза още той. В същото време обаче той не смята, че това вече е постижима цел - с оглед хода на военните действия. 

Защото в Украйна руската армия претърпя поражение, геополитическо поражение. Предполагам, че свободният свят вече разбра, че сега е моментът да реши проблема с Путин веднъж и завинаги. Ако Путин има дори частичен успех в Украйна, то заплаха има за всички останали държави, защото неговият режим е построен на външна експанзия, като всяка диктатура. Бъдещето на Путин е като на всеки диктатор. Като края на политическия им живот обикновено за тях означава и физически край, заяви той. 

Каспаров вижда два пътя за развитие на Русия след края на войната. Страната или ще стане стане китайска провинция, или да се интегрира в Европа и да се откаже от имперската система на управление.

Припомняме, че Каспаров е стар критик на Кремъл. През май, той и Михаил Ходорковски бяха включени от Москва в списъка с физическите лица чуждестранни агенти. 

Според руското правосъдно министерство, Ходорковски и Каспаров се занимавали с политическа дейност, при това, финансирана от Украйна и САЩ.

Каспаров през 2013 г. напусна Русия.

Каспаров: Диктатурата на Путин унищожи всяка политическа активност

Каспаров: Диктатурата на Путин унищожи всяка политическа активност

Режимът не би приел никакви форми на дискусия.