Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро критикува в своя статия, озаглавена „Безкрайното лицемерие на Запада", политиката на френския президент Никола Саркози по отношение на циганите. В материала той заявява, че Саркози „не е наред с ума", съобщава РИА Новости.

В статията Кастро цитира публикации и рекламни послания, посветени на „драматичните", според него, истории на циганския народ.

Припомняме, френските власти започнаха принудително връщане на българските и румънски цигани, които живеят във Франция.

Към момента на писане на този анализ, си спомних, че Франция е третата ядрена държава на планетата, а Саркози притежава един куфар, пълен с инструменти, чрез които може да реши да използва една от повече от 300-те ядрени бомби, с които държавата разполага, пише Фидел.

Дали обаче има някакви морални или етични оправдания за нападение срещу Иран - страна, която е обвинена многократно от САЩ и западните страни за производството на оръжие от този тип? Къде е логиката и мъдростта на тази политика?, продължава Фидел в статията, разпространена в кубинските средства за масово осведомяване.

Да предположим, че Саркози изведнъж полудее - това, както изглежда, се случва. Какво ще направи в този случай Съветът за сигурност на ООН със Саркози и неговия куфар?, запита още Кастро.

По думите му е неясно какво ще стане, ако крайните десни сили на Франция решат да заставят Саркози да приведе политиката по въпросите с расизма в противоречие с нормите на Европейската общност.

Липсата на истината и на разпространението на лъжи е най-голямата трагедия на нашата ядрена ера, завършва Кастро.