Каталуния ще обяви независимост "незабавно", ако мнозинството от избирателите в испанския регион гласуват за независимост в подобен на шотландския референдум, който е насрочен за 1 октомври. Това обяви управляващата коалиция в Каталуния, съобщава "Франс прес".

"Ако мнозинството от гласовете са за създаване на каталунска република, очевидно независимостта ще трябва да бъде обявена незабавно", подчерта Габриела Сера, която е член на сепаратистката коалиция, която управлява Каталуния.

Каталуния обяви референдум за независимост на 1 октомври

Каталуния обяви референдум за независимост на 1 октомври

Открито неподчинявайки се на Мадрид

Нейните коментари бяха направени, след като коалицията представи закон, целящ изваждане на североизточния регион от испанската правна система, в опит да заобиколят всички правни и практически пречки за организирането на референдум.

Предложеното законодателство ще бъде подложено на гласуване в регионалния парламент, където сепаратистите имат мнозинство, в края на август.

Каталуния, която е богат регион със 7,5 млн. жители със собствен език и обичаи, отдавна настоява за по-голяма автономия.

В продължение на години сепаратистките политици в региона се опитваха да получат одобрение от централното испанско правителство, за да се гласува в подобен на референдума за независимост на Шотландия от Великобритания през 2014 г., на който мнозинството от шотландците отхвърлиха независимостта.

Ала Мадрид остана твърд в противопоставянето си на подобно гласуване, което той разглежда като заплаха за единството на Испания, като и този път положението не е по-различно.

Конституционният съд на Испания вече отмени решението, одобрено от парламента на Каталуния, призоваващо за провеждането на референдума.

Той също така предупреди избраните власти на Каталуния, че ще има правни последици за тях, ако предприемат каквито и да е стъпки за провеждане на подобен референдум.