Каталунски сепаратистки активисти блокираха движението по магистрала, свързваща Испания и Франция, в нов протест срещу осъждането на девет от техните лидери, съобщава АФП.

Демонстрантите затвориха магистралата AP7 в Жонкера близо до Жирона в източната част на Испания, ден след повторни общи избори, в които социалистите на премиера Педро Санчес победиха.

Десетки автомобили са блокирани на магистралата близо до границата с Франция, докато около 300 души са поставили барикада. Демонстранти поставят сцена и озвучаване.

Регионалният пътен отдел на Каталуния потвърждава, че магистралата е затворена в двете посоки.

Социалистите печелят изборите в Испания, силно представяне за каталунските партии

Социалистите печелят изборите в Испания, силно представяне за каталунските партии

Нямат пълно мнозинство за самостоятелно правителство

Протестът е свикан от нова организация, наречена "Демократично цунами", която миналия месец изпрати хиляди да блокират достъпа до летището в Барселона в знак на протест, който завърши със сблъсъци между демонстранти и полиция.

"Тази мобилизация е вик към международната общност, така че да накара испанската държава да разбере, че единственият възможен път е да седне и да говори", се казва в съобщение, изпратено до последователи.

Радикалната сепаратистка група CDR също призова своите привърженици да се отправят към Жонкера, за да блокират магистралата.

Демонстрантите често прекъсват пътните и железопътните връзки между Испания и Франция, докато много магазини в центъра на Барселона са затворени по време на митинги и се появяват все по-големи опасения за въздействието върху бизнеса във втория по големина град в Испания.

Педро Санчес: Каталуния никога няма да напусне Испания

Педро Санчес: Каталуния никога няма да напусне Испания

Но е готов на диалог "в рамките на демократичната легитимност"