Катар възстанови изцяло дипломатическите си отношения с Иран, несъобразявайки се с исканията на арабските страни, които от месеци са в регионален спор с богатото на енергийни ресурси емирство, заради който Катар ограничи отношенията си с Техеран, съобщава "Асошиейтед прес".

Катар връща посланика си в Иран. Това става повече от 20 месеца след като той беше отзован в знак на протест срещу атаките срещу саудитски дипломатически мисии в Иран от демонстранти.

Саудитска Арабия и Ко. отслабват натиска върху Катар

Саудитска Арабия и Ко. отслабват натиска върху Катар

Нямало компромис обаче по по-общите искания

Катар предприе този ход в знак на солидарност със Саудитска Арабия, която е основен регионален съперник на Иран.

През юни тази година обаче Саудитска Арабия и редица нейни съюзници скъсаха дипломатическите си отношения с емирството, като го обвиниха, че подкрепя терористични групировки и се е сближило с Иран. Катар отрича тези обвинения, като досега не е намерено решение на конфликта.

Катар иска да засили отношенията си с Иран във всички области. Техеран позволи на катарската национална авиокомпания да използва въздушното пространство на страната и изпрати на Катар храни, след като Саудитска Арабия и нейните съюзници прекъснаха търговските и транспортните си връзки с емирството.