Руските служби за сигурност са предотвратили голям терористичен акт в транспорта в региона на руската столица. Това съобщил шефът на службите Александър Бортников по време на среща с руския президент Дмитрий Медведев, съобщава РИА Новости.

Във връзка с това са задържани четирима души. Сред арестантите има човек от Грозни, жител на Кабардино-Балкария, жител на Чечено-Ингушската автономна република и човек от Мордовия.

Арестуваните са членове на престъпна група от Северен Кавказ и са подготвяли терористичен акт срещу обекти, където масово се събират хора и обекти от транспортната инфраструктура, пояснил Бортников.

От задържаните е иззето взривно устройство с мощност 10 кг тротилов еквивалент, оръжие и схема за бъдещите престъпления. Задържаните са направили самопризнания.

От своя страна Дмитрий Медведев разпоредил службите за сигурност да доведат до края разследването по подготвяния атентат. „Разследването трябва да бъде логически завършено", подчертал той.

Бортников отбеляза, че за първото полугодие на 2011 година руските спецслужби са предотвратили 52 престъпления с терористичен характер, задържани са 400 „бойци", неутрализирани са 253 екстремисти. По думите му за същия период са извършени 169 атентата, по-голямата част, от които в Дегестан. Загинали са 95 сътрудници на силовите структури, а други 200 са били ранени.