Компаниите, които напускат Русия заради войната в Украйна, са добре дошли да преместят бизнеса си в Казахстан, заяви заместник-министъра на външните работи Роман Василенко. Той подчерта, че страната му не иска да бъде от грешната страна на нова "желязна завеса", информира Агенция Ройтерс.

"Държавите не трябва да идват само за да избегнат санкции срещу Русия, но всички компании с добра репутация, които искат да преместят производството си тук, са добре дошли", заяви заместник-министъра.

Ако има нова желязна завеса, ние не искаме да стоим зад нея", каза той, визирайки западния термин за разделителна линия между Източна и Западна Европа по време на Студената война.

Множество западни компании затварят бизнеса в Русия в отговор на натиска от страна на потребителите да заемат позиция срещу инвазията в Украйна.

Казахстан не критикува хода на Русия да нахлуе в друга бивша съветска република, но казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев каза този месец, че всички страни трябва стриктно да се придържат към нормите и принципите на Устава на ООН.