Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е подписал указ "За мерките за дебюрократизиране на държавния апарат", съобщиха от пресслужбата на държавния глава в четвъртък.

"Основните принципи на дебюрократизацията са приоритет на същността пред формата, дигитализация по подразбиране, управленска отговорност, непрекъснато усъвършенстване и оптимално регулиране", заявиха от пресслужбата, цитирани от "Интерфакс".

Указът предвижда комплекс от системни и приложни мерки, чието прилагане ще осигури по-бързо вземане на решения в държавния апарат, по-голяма независимост и лична отговорност на първите ръководители на държавните агенции, намаляване на документооборота и отчетността. За да се ускори изпълнението на възложените задачи, държавните органи ще бъдат оправомощени да приемат нормативни актове, без да се уточняват прекомерно техните функции на законодателно равнище.

Токаев предлага радикална реформа в Казахстан

Токаев предлага радикална реформа в Казахстан

Преход от свръхпрезидентска форма на управление към президентска република със силен парламент

"Въз основа на цялостния реинженеринг сроковете и етапите на процесите на изготвяне на правила и бюджетиране ще бъдат съкратени наполовина", се казва в доклада.

"Заедно с това се предвижда систематизиране и автоматизиране на ведомствената отчетност, въвеждане на забрана за държавните органи да изискват информация, съдържаща се в информационните системи, премахване на хартиеното заверяване и полиграфическото парафиране на документи, делегиране на правомощия на ниво среден мениджмънт, предоставяне на ръководителите на държавните органи на инструменти и условия за дистанционна работа и др.", - съобщиха от пресслужбата на президента.

Те отбелязаха, че "цифровата трансформация и системният реинженеринг на всички сфери на публичната администрация" са "от решаващо значение" за дебюрократизацията.

Токаев: Ще бъда президент на Казахстан само 2 мандата

Токаев: Ще бъда президент на Казахстан само 2 мандата

Промени в Конституцията няма да има

Освен това мерките, предвидени в указа, ще помогнат да се освободят държавните служители от ненужни процедури и процеси, които не влияят на крайния резултат, както и да се гарантира, че държавният апарат е съсредоточен върху ефективното изпълнение на политическите и икономическите реформи на държавния глава, заявиха от пресслужбата.